Power 9: lifestyle gewoonten van ‘s werelds gezondste, langstlevende mensen

Blue Zones 

Power 9: lifestyle gewoonten van ‘s werelds gezondste, langstlevende mensen

1. Dagelijkse beweging

De langstlevende mensen ter wereld pompen lopen geen marathons of gaan niet naar sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen constant in beweging zet zonder erover na te denken. Ze werken in de tuin en hebben geen mechanische voorzieningen voor huis- en tuinwerk.

2. Doel in het leven

De Okinawanen noemen het “Ikigai” en de Nicoyanen noemen het “plan de vida”; voor beide vertaalt het zich naar “waarom ik ‘s ochtends wakker word.”

3. Stressvermindering, ‘terugschakelen’, werk minder, neem (mini)vakanties

Zelfs mensen in de Blue Zones ervaren stress. Stress leidt tot chronische ontstekingen, geassocieerd met elke belangrijke ouderdomsziekte. Wat de langstlevende mensen ter wereld hebben, zijn geen routines om van die stress af te komen. Okinawanen nemen elke dag even de tijd om hun voorouders te herdenken, Adventisten bidden, Ikarianen doen een dutje en Sardiniërs doen happy hour.

4. 80% regel

“Hara hachi bu” – de Okinawaanse, 2500 jaar oude confuciaanse mantra zei vóór de maaltijd hen eraan herinnert te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. Het verschil van 20% tussen geen honger hebben en een vol gevoel kunnen het verschil zijn tussen afvallen of aankomen. Daarom eten mensen in de blauwe zones hun kleinste maaltijd in de late namiddag of vroege avond en eten dan de rest van de dag niet meer.

5. Meer plantaardige voeding, minder vlees, minder bewerkte voeding

Bonen, zwarte, soja en linzen, vormen de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees – meestal varkensvlees – wordt gemiddeld maar vijf keer per maand gegeten.

6. Wijn

Mensen in alle blauwe zones (behalve adventisten) drinken matig en regelmatig alcohol. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken (bij voorkeur Sardijnse Cannonau-wijn), met vrienden. En nee, je kunt niet de hele week sparen en op zaterdag 14 drankjes drinken.

7. Geloven

Op vijf na behoorden alle 263 honderdjarigen die Blue Zones* interviewden tot een of andere op geloof gebaseerde gemeenschap. Onderzoek toont aan dat het vier keer per maand bijwonen van op geloof gebaseerde diensten de levensverwachting van 4-14 jaar zal verhogen.

8. Geliefden eerst, een gezond netwerk

Succesvolle honderdjarigen in de blauwe zones stellen hun gezin op de eerste plaats. Dit betekent dat bejaarde ouders en grootouders dichtbij of thuis moeten blijven (het verlaagt ook de ziekte- en sterftecijfers van kinderen thuis). Ze committeren zich aan een levenspartner (die kan oplopen tot 3 jaar van de levensverwachting) en investeren met tijd en liefde in hun kinderen (ze zullen waarschijnlijk eerder voor je zorgen als de tijd daar is).

9. Juiste stam

De langstlevende mensen ter wereld kozen – of werden geboren in – sociale kringen die gezond gedrag ondersteunden, Okinawanen creëerden “moais” – groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbonden. Onderzoek van de Framingham Studies toont aan dat roken, zwaarlijvigheid, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. De sociale netwerken van mensen met een lange levensduur hebben hun gezondheidsgedrag dus gunstig beïnvloed.

Om de leeftijd van 100 jaar te halen, moet je de genetische loterij hebben gewonnen. Maar de meesten van ons hebben het vermogen om ver in de vroege jaren 90 en grotendeels zonder chronische ziekte te komen. Zoals de adventisten aantonen, kan de levensverwachting van de gemiddelde persoon met 10-12 jaar toenemen door een Blue Zones-levensstijl aan te nemen.

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *