Keto nieuws

JOUW PERSOONLIJK KETO EXPERIMENT 

Een experiment waarbij wil en discipline nodig is om dit experiment goed te kunnen laten verlopen, met de juiste mindset. Tijd voor jezelf vrijmaken: tijd nemen om je voeding voor te bereiden, je trainingen te plannen en je dagelijkse beweging op te schroeven. Afspraken maken met je omgeving, met je gezin, je partner, je vrienden, maar ook je werk. Laat je niet verleiden, dineren kan, maar op een manier die past binnen dit plan. Aanpassen, oppassen en inpassen. Als je dat kan, dan zul je dit experiment met plezier voltooien om je uiteindelijk een ander mens te voelen, slanker, fitter en vol energie. 

Je lichaam heeft energie nodig en energie gaat nooit verloren

Een ketogeen ‘dieet’  is een streng dieet dat al gebruikt werd in de vorige eeuw, onder andere voor kinderen met epilepsie. In een normale stofwisseling zet het lichaam koolhydraten om in glucose (suiker). Deze glucose komt in je bloed terecht en wordt vervoerd naar je Iichaamscellen. Het is de snelste energiebron voor het lichaam en in de meeste gevallen ook de enige energiebron voor de hersenen. Vetzuren kunnen de bloed-hersenbarrière niet passeren. De lever gebruikt de vetzuren om keton lichamen te maken, die de bloed-hersenbarrière wel kunnen passeren en als vervanging van glucose als energiebron van de hersenen kunnen dienen. De theorie is dat ketonen een anti-epileptische werking hebben wanneer ze de bloed-hersenbarrière overschrijden. 

Keto diëten: klassiek ketogeen dieet, het bekende Atkins, het MCT dieet, het lage glycemische-indexdieet

Een ketogeen dieet bootst de reactie van het lichaam op honger na door gebruik te maken van vet als primaire energiebron bij het ontbreken van een adequate koolhydraatbron in de voeding. Wanneer je glucosevoorraad op is, schakelt je lichaam over op de verbranding van ketonen en vetten. De lever breekt deze vetten niet volledig af waardoor er ketonen in je bloed terecht komen. Je bent dan in ketose. Deze ketonen gebruikt je lichaam als brandstof voor je hersenen, voor je spieren, eigenlijk al je cellen in je lichaam. Je stofwisseling verandert, en dat voel je.

Meten is weten

Wat we kunnen meten, zijn de ketonen in je urine en bloed, je gewichtsverlies en je energieniveau. Het gewichtsverlies kan oplopen tot zo’n 2 kilo per week. Belangrijk is dan ook om samen met je coach jouw programma te bepalen, samen uit te zoeken wat bij je past. Niet iedereen is hetzelfde, niet elk lichaam reageert hetzelfde en niet iedereen is bestand tegen een lage koolhydraatinname.

DOE MEE

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *