Artikel in de Margriet

Wel vet eten maar toch afvallen: met dít dieet kan het

Een dieet waarmee je kunt afvallen zonder vet eten als noten, rood vlees, boter en mayonaise te schrappen? Het kan met het ketodieet. Sanne Bernhart, lifestylecoach, personal trainer en auteur van het nieuwe boek Food Fit Focus, legt uit waarom gourmetten met kerst binnen dit dieet prima kan.

Vet eten en tóch afvallen

Bernhart heeft een lange lijst producten die je kunt eten wanneer je ketogeen eet. Daar staan niet alleen vrij logische dingen als veel groente en rood fruit op, maar ook vet eten als entrecote, mayonaise, slagroom en kruidenboter. “Ik  hoor je denken: daar ga ik toch niet mee afvallen?”, lacht Bernhart. “Maar door het gebrek aan koolhydraten, waardoor er dus aanspraak wordt gemaakt op die reserves, val je toch af. Vooral vrouwen vinden het de eerste periode vaak een heel aparte levensstijl, maar het werkt! En een entrecote bij het kerstdiner is toch iets waar veel mensen liever geen nee tegen zeggen.”

Diabetes type 2

Bernhart benadrukt dat het ketodieet vooral heel geschikt is voor mensen met diabetes type 2. “Voor mensen met een druk of stressvol leven is het dan weer minder geschikt: je moet er echt tijd voor vrijmaken, omdat het ook iets doet met je mentale gesteldheid.” Wie deze levensstijl wil gaan proberen, doet er goed aan om nu te beginnen. “Je kunt er alvast een beetje aan wennen met wat kleine recepten en handelingen voor de feestdagen en écht beginnen in januari.”

Menu tijdens de feestdagen

Bernhart heeft al enkele tips voor de feestdagen: “Kies liever een kaasplankje in plaats van tiramisu als dessert. Alles waar suiker in zit, is eigenlijk een no-go. Als je gaat gourmetten met de feestdagen, sla het brood dan over. Je mag heus een sausje, maar je kunt beter voor volle mayonaise dan voor ketchup gaan. Ook daar zit namelijk weer suiker in. En wie zich tijdens het kerstdiner net iets te veel heeft laten gaan, geldt: zorg dat je de volgende dag gaat balansen. Ga snelwandelen, doe een seven minute work-out en sla je ontbijt een keertje over – of ontbijt heel licht met kwark en blauwe bessen. Dan ga je keto-proof het nieuwe jaar in!”

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *